7. Nädal - Copyleft jagamiseks

Olles lähemalt tutvunud autoriõigustega on edasi aeg vaadata üle nii öelda jagamise õiguse ehk "copyleft" kasutus tänapäeva maailmas. Copyleft-i eesmärk on justnimelt suurendada materjalide ja loomingu levikut. Erinevad vabad litsentsid on jagatud vastavalt tugevusele kolme kategooriasse. Vaatame neid nüüd lähemalt.

Tugev copyleft

Kasutades tugevat copyleft-i enda projektis on edasiselt nõutud kogu loodav materjal paigutada sama litsentsi alla. Seetõttu ei anna kasutada loodavad projekti kommerts eesmärkidel. Näiteks on tugev copyleft litsents GNU GPL ja seda kasutab notepad++

Nõrk copyleft

Kasutades mõnda litsentsi mis on nõrga copyleft-ga (näiteks GNU LGPL) on võimalik osa loodavast tarkvarast katta mõne eraldi litsentsiga. Ehk võrreldes tugeva copyleft litsentsiga ei pea kogu loodav tarkvara minema enam sama litsentsi alla. Seega on võimalik osa loodavast tarkvarast katta kommerts õigustega. GNU LGPL litsentsi kasutab näiteks 7-zip.

Ilma copyleftita

Antud juhul puuduvad litsentsi nõuete edasine rakendus loodavale tarkvarale. Samas säilib siiski kasutatava materjali enda litsent antud osale.


Kokkuvõttes on kasulikumad kindlasti nõrga copylefti kasutajad, seda seetõttu, et need annavad suurema võimaluse tarkvara edasi arendamiseks. Mida rohkem on arendajaid seda kasulikumaks tarkvara muutub. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff