8. Nädal - Tänane IT proff

Kes on tänapäeval professionaal IT vallas? Kes on lihtsalt oskaja? Selle üle on võimalik arutleda mitmeti, kuid vaatame seda natuke lähemalt. Mis on oluline ja vajalik, et läbi lüüa IT maailmas.

Algus

Kindlasti on vajalik teatud lähedasem kokkupuude riist- ja tarkvaraga juba ennem kui asutakse päriselt õppima IT-d. Eelnev kokkupuude harrastustasandil või ka lihtsalt kasutus juba annab väikse "hüppelaua" edasiseks kiiremaks arenguks. Olles elanud lähedases kokkupuutes IT süsteemidega saab alguse kuskil mõttes juba ka erinevate seoste loomine mis annab aluse loogikale mida on vaja infotehnoloogias läbi löömiseks.

Areng või soodumus

Kõik inimesed on erinevad ja seeläbi on ka nende oskuste omandamine erineva kiirusega. Ühed on tugevad humanitaarainetes ja teised seevastu reaalainetes. Infotehnoloogia valdkonnas peaks olema teatud kiiks mõlemal poolel. Vaja läheb nii kirjutamisoskust kui ka reaaltaju, et mõista kuidas loogika süsteemis töötab. Humanitaarainete pool annab panuse õppida erinevaid keeli. Iga IT valdkonna inimene tunneb mitmeid keeli ka peale oma peamise eelistuse, sest ühe keele peale ei ole võimalik karjääri ja saavutusi alati ülesse ehitada. Suuremad süsteemid soovivad ja vajavad tihti mitmeid erinevaid sisendeid. Selle loob meile teadmine ja oskus kasutada erinevaid lähendusi. Toome näite pythoni kasutamisest mis on ise natuke "aeglane" keel teatud olukordasdes. Selleks, et programmi kiirendada on võimalik kirjutada teatud osad C keeles ja valmistaud osa siduda pythoni koodiga. Seeläbi kiirendame vahest tuntavalt oma süsteemset tervikut. Kunagi ei tee ühegi ekstra keele tundmine kahju...

IT proff

Seega, IT proff tänapäeval peab olema pädev kasutades mitmeid programeerimise keeli ja soovitatavalt ka mitmeid erinevaid operatsiooni süsteeme. Võrdluseks võiks võtta juhilubade omandamise elus, on võimalus teha load millega saad sõita ainult automaat käigukastiga aga see loob suure piirangu. Mõistlikum on alati pigem õppida ära manuaalkast ja seeläbi kasutada mõlemat vastavalt vajadusele. Ainult ühele asjale kinnitudes võib jääda mitmeid võimalusi parendamiseks kasutamata. 

IT proff oskab seega hinnata, millal on mõistlik püsida ainutl ühel rajal ja teises olukorras on võimelin looma seoseid erinevate süsteemide vahel. Näha tuleb tänapäeval suuremat pilti. Kogu süsteem on nagu puzzle, mida algselt tuleb välja mõelda, seejärel ehitada ja lõpuks ka kokku panna. 

Suurema pildi juures ei saa IT proff ka unustada, et tihti on vaja siduda rohkem kui enda omandatud teadmisi. Suurte projektide jaoks on tarvilik siduda mitmeid inimesi ja see tähendab, et IT proff peab olema ka meeskonna liige. Suhtlus on oluline ja ilma selleta on loodvad projektid väga ühekülgsed. teatud olukordades on need head, kuid kui võtta arvesse ka kulutatud aeg ja risk jääda "rongist maha" on tihti vajalik luua meeskond kes on võimeline koos liikuma ühtse eesmärgi poole.


Kokkuvõtlikult on IT proff inimene kes on võimeline omandama erinevaid keeli, nägema loogikat süteemis, tihti suuteline mõtlema väljaspool igapäevaseid piirnaguid ja mis kõige tähtsam, suutma ka suhelda ja edastada teistele oma mõtteid ja ideid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled