14. Nädal - Andmeturve

Kiiresti arenevas infotehnoloogia ühiskonnas seisame tihti silmitsi isikutega kelle eesmärk ei ole teistele head teha. Veebis on kasutusel nii lihtsaid pettusi kui pettustele suunatud tarkvara/pahavara.  Kahjuks ei ole võõras probleem tänapäeval identiteedi vargused kus kasutatakse kellegi teisi isikuandmeid halval eesmärgil. Vaatama antud olukorda natuke lähemalt.

Identideedivargus

Antud kahjutekke riski võib lugeda suureks tänapäeval. Palju on kasutajaid veebis kes ei ole piisavalt tähelepanelikud või lihtsalt ei oma piisavalt teadmisi, et mitte minna nii-öelda "õngitsustele" kus eesmärgiks on panna inimene vabatahtlikult loovutama oma teatud andmeid. Näiteks suunatakase inimene ümber oma loodud saidile mis on identne koopia originaaliga ja palutakse vahetada parooli. Heauskne kasutaja võib seejuures loovutada oma andmed võõrale isikule kellel seeläbi on ligipääs kasutaja kontole. 

Probleemi lahendamine läbi kolme komponendi algab tehnoloogiliste lahendustega. Tehnoloogiat on vajalik kiirelt arendada edasi, et vähendada identiteedi varguste riski digitaalühiskonnas. See on võimalik läbi paremate veebilehitsejate ja muu ohutusalase tarkvara. Tarkvara peaks suutma tuvastada, kui kasutaja on suunatud tahtlikult võõrale veebilehele mis imiteerib mõnda originaal portaali.

Teine komponent lahenduses on kasutajate edasine koolitus. Arvuti kasutajate koolitus on vajalik, et kasutajad oleksid ka ise paremini võimelised veebi sisu enda jaoks filtreerima, et tuvastada kahtlane tegevus enne lõksu langemist. See võimaldab ka kasutajatasandil probleemi ennetada. Kahjuks on arvutikasutus oskuse üldine tase maailmas pigem alla keskmise. 

Kolmas komponent ja võib-olla ka kiireim on luua kindlad reeglid teatud süsteemide kasutamiseks. Kui üldine koolitamine võtab aega siis kindlate ja lihtsalt mõistetavate reeglite integreerimine infotehnoloogia ühiskonda võib tulemusi anda kiiremini. Selleks aga oleks vajalik üleüldine koostöö näiteks veebilehitsejate vahel kellel oleks võimalik antud sisendit edastada lihtsam.

Kokkuvõttes on tegemist ohtliku olukorraga. Kui eksib ja jagab oma andmeid võib tekkinud kahju olla suur. Kõik on alati suhteline ja oleneb andmetest mis võõrastesse kätesse on jõudnud. Aeg on areneda, õppida ja reeglitest kinni pidada. 



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff