15. Nädal - IT ja Eetika

Digitaalühiskond on võimeline tooma meile palju kasu. Samas peame aga arvestama ka uute reeglitega mis annaksid võimaluse käituda ka digimaailmas eetiliselt. Iga tegevus mida võiksime pidada ausaks ja õigeks ei pruugi seda veebiavarustes olla. Lähemalt tutvumiseks olen valinud ACM-i (Assotiation for Computing Machinery) poolt koostatud eetika reeglistiku (Code of Ethics) millega on võimalik ennast kurssi viia siin.

IT professionaalid kui maailma arendajad

Iga arendus ja projekt mida IT maailmas luuakse peaks omama teatud eeltöö etappi. Selles etapis peaks IT professionaal läbi mõtlema kas see mida ta teeb: toob maailmale kasu, ei kahjusta kedagi, ei diskrimineeri erinevaid inimesi jne. See osa ei ole aga alati lihtne tingituna sellest, et inimesed on erinevad ja kõigil võib tulla mõni mõte kuidas loodud materjale mitte sihipäraselt kasutada. Selleks on sisse viidud antud eetika põhimõtetesse kohustus IT professionaalil anda märku esimesel võimalus kui ta peaks tuvastama mõne riskiteguri oma töös. Sellisel juhul on võimalik teatud riske ja ohtusid kas välistada või vähemalt minimeerida.

Üldised põhiprinsiibid mida peaks järgima:
  • panusta ühiskonda ja inimeste heaolusse
  • väldi kellelegi kahju tegemist
  • ole aus ja usaldusväärne
  • ole õiglane ja ära diskrimineeri
  • arvesta teiste privaatsusega
  • austa konfidentsiaalsust
Kokkuvõttes on vajalik järgida norme mis peaks heal osal ühiskonnast olema juba sisse harjunud ja ei tohiks midagi ületamatut olla. Kõik see on võimaldab kiiremat ja paremat arengut digiühiskonnas.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff