Nädal 2. Mis oli enne?

Mida on meil õppida...


Tänasel päeval me ei oska enam elu ette kujutada teatud põhialusteta. Kuid samas võiksime ka teada, kust on need kõik tulnud ja mis on selle käigus meist ajalukku maha jäänud. Arengud on toonud edusamme mis on olnud etapiks uutele arengutele kui ka lihtsalt sammuks ajaloo raamatusse. Selliseid "samme" leiame paljusid. Hetkel vaatame neist mõnda ka lähemalt.

ARPANET


Advanced Research Projects Agency Network oli alguseks meile teada tuntud internetile tänasel päeval. Antud lugu sai oma alguse aastal 1969 kui sai alguse uudne sidesüsteem mis ühendas alguses kolme ülikooli ja ühte uurimiskeskust põhja-ameerika lääneosas. Esimeses etapis kasutas ARPANET NCP-d (network control program). Palju ei läinud aga aega mööda kui loodi tänapäeval kasutatav interneti protokoll TCP/IP mis andis võimaluse kontrollida saadetavate pakkide kohale jõudmise korrektsust. Need arengud olid vajalikud ühenduse parendamiseks, et tagada pakkide korrektne saatmine üle ühenduse. Samas kui vaadata aega lähemalt oli juba aastaks 1974 ühendatud ARPANET-i Põhja-Ameerika oma lääne küljest kuni ida servani. ARPANETI aeg sai otsa aastal 1990. kuid ilma selleta ei oleks meil tänapäevast infotehnoloogiaajastut nagu me kõik oleme harjunud igapäevaselt kasutama. Seega peame ütlema ainult "aitähh" ja mitte unustama ajalugu.



Kuid alati ei suju kõik nii hästi ja teatud saavutused ajaloos jäävad sinna ka püsima. Läbi aastate luuakse ja loodakse tohutul erinevaid saavutusi mis on sobivad ainult oma kindlal perioodil. Tihti need unustatakse ja vahest on see ka positiivne, sest kõike pole vaja elus hoida.

Faks


Kuigi tuleb tõdeda, et faks ei ole veel päris väljasurnud siis tuleks seda tehnoloogiat sedamoodi juba käsitseda. Süsteem oli suurepärane ja vajalik omal ajal, kuid tänasel päeval on see juba ajale jalgu jäänud ja ei osutu enam vajalikusks. Faks (lühendina facsmile) sai alguse juba aastal 1843 kui võeti patent mehaanilisele "elektrilisele printimise seadmele". Algselt oli tegemist lihtsa seadmega mis oli võimeline õle telefoniliinide saatma info kaugele printerisse mis siis vastava teatme välja printis. Antud leiutis omas tähtsust, kuna alustas töötamist aastaid enne telefoniside algust. 1924. aastal lisandus võimalus saata ka fakse üle raadioside. Antud tehnoloogia on andnud võimaluse saata anmdeid meile juba pikka aega, kuid interneti loomise ja arenguga on see vajunud juba nii-öelda unustatud tehnoloogia valdkonda. Tänasel päeval hoiavad mitmed firmad seda küll elus kuid tänu elektronkirjade loomisele puudub vajadus fakside järele. Kindlasti on inimesi kes ei soovi ajas edasi sammu astuda ja fakse välja vahetada, kuid oleme ausad on aeg selleks. Faksi tehnoloogia on meid ajas aidanud ja edasi viinud juba pikka aega, kuid nüüd oleks sobilik see lasta ajaloo raamatusse, õppida nendest teadmistest ja meenutada seda hea sõnaga.




Kasutatud kirjandus:
https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET
https://en.wikipedia.org/wiki/Fax





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff