Nädal 3 - Otsimootorid: kiirem või aeglasem areng?

Tänapäeval pole võimalik mitte märgata inimesi kelle probleemi käsitluse esimeseks frrasiks võiks olla "oota, vaatame mis Google arvab". Otsimootorid on üle võtnud igapäevase teabe leidmise.


Ajalugu


Otsimootorid said alguse 1993. aastal kui kasutusele tulid Wandex ja Aliweb. Wandex sai alguse MIT-s loodud esimesest nii-öelda veebi robotist World Wide Web Wanderer mille eesmärk oli kaardistada interneti suurust. Wandex-i kõrval olnud Aliweb-i võiba aga lugeda päris esimeseks otsimootoriks, sest kuigi Wandex ilmus varem oli Aliweb otseselt loodud veebist info leidmiseks. Tänapäeval populaarne Google Search otsimootor sai avalikult kasutatavaks 2001. aastal.


Kiirenev info voog


Lihtne on leida uut informatsiooni kasutades erinevaid otsimootoreid. Interneti avarustest peitub suures koguses kõikvõimalikke info kilde. Kõigil on võimalus sinna neid juurde lisada. Otsimootori ülessanne on leida vastavalt sisestatud otsisõnale just sellele parimad vasted. Enam pole vajalik teada peast kõiki aastaarve, ajaloosündmusi, matemaatilis valemeid või seaduse paragrahve. Kõik on leitav "ühe" nupuvajutusega.

Kuid kas alati on ikka nii? Kas kõik mida internetis leidub saab võtta kui tõde?


Info kui takistus


Info jõud on suur. Igaüks kes pole võimeline tegema vahet tõesel ja vääral informatsioonil on oht sattuda otsimootorit kasutades mõnda paljudest lõksudest. Kuna informatsiooni lisamine on võimalik nii heas usus kui halval eesmärgil ei ole võimalik kõike mida on võimalik leida alati uskuda. Samase võrdluse võiks tuua ka ajakirjandusega. 

Tihti kasutatakse otsimootoreid, et edasi anda "valeuudiseid", uudiseid mis sisaldavad eksitavat informatsiooni. Seeläbi on võimalik inimesi suunata mõtlema teatud soovitus suunas. Näiteks valimistel halvustada ebasoovitud konkurenti. Sellist valeinfo levikut aitab edasi kanda otsimootori kõrval ka mitmed teised uus meedia lahendused.

Kokkuvõtvalt on uus meedia otsimootor ühelt poolt nii kasulik, info kiire ledmine, kui ka kahjulik, vale info kasutamine otsuste tegemiseks. Alati ei ole võimalik eristada tõde valest kuid iga inimene kes kasutab otsimootoreid peaks andma endast parima, et mitte lasta ennast mõjutada väärast informatsioonist.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff