13. Nädal - Teistmoodi IT

Maailmas on palju inimesi kes ei saa kasutada arvutit ja seadmeid üheselt. Vahest on võimalik tingituna puude eripäradest kasutada ka üldlevinud seadmed ja nendega hakkama saada, kuid tihti võib tekkida olukordi, näiteks nägemispuue, kui ei ole võimlik harilikke seadmeid kasutada ja on vajalik leida mõni sobiv abivahend mis võimaldaks pöörduda IT maailma. Vaatleme täna lähemalt kõnetuvastustarkvara.

Esimesed sammud

1952. aastal tuli välja süsteem nimega "Audrey" ja selle disainis firma Bell Laboratories. Audrey oli võimeline tuvastame ainult numbreid ja hääl pidi olema nii-öelda õige. Uuenduslikuma vahendi andis välja 1962. aastal IBM kui tõi turule seadme "Shoebox". Tegemist oli seadmega mis suutis tuvastada numbreid ja käsklusi tehte jaoks. Vaatame ka väikest tutvustavat videot.


Nagu näeme oli siiski tegemist päris algelise tehnikaga

Liigume tänapäeva

Tänapäevaks on kõnetuvastus arenenud kaugele võrreldes algusega. Vahest aga võib juhtuda, et tänu puudele või muule meditsiinilisele juhtumile on inimese kõne mingil määral erinev. Kõne võib olla lünklik, hääl võib olla moondunud jne. Lisaks ei pruugi kõik olla ka võimelised rääkima. See kõik loob aga uue maailma kuhu on vajalik luua siiski kõnetuvastustarkvara, et parendada kõigi inimeste kasutusmugavust. 

Google AI projekt "Project Euphonia" on just selleks loodud. Projekti arenduses on kasutatud suurt hulka "doonor" hääli ehk inimesed kellel on mõni kõnedefekt saavad "annetada" oma hääle salvestades kindlad fraasid mida edasi on võimalik kasutada masinõppe mudeli arenduses ja seeläbi suurendada kõnetuvastus tarkvara effektiivsust. Vaatame lähemalt ka "Project Euphonia" tutvustavat videot.





Kokkuvõtteks võib öelda, et arenguid antud vallas on toimunud kuid kindlasti on arenguruumi veel ees. See kõik võimaldab ühendada omavahel suuremat hulka inimesi ja seeläbi parendada kõigi elu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff