Nädal 12 - Inimese ja arvuti suhtlus

Interneti kasutus on muutunud tänasel päeval laialt kasutatavaks praktikaks nii info leidmisel kui jagamisel. Selle eesmärgiks on info liikumine laia maailma. Interneti kasutuse lihtsustamiseks on vajalik luua süsteeme mis oleksid lihtsasti õpitavad, kasutaja sõbralikud ja samuti ka meeldejäävad. Vaatame kahte näidet lähemalt.

Hea kasutatavus

Sobiliku näitena on hea tuua üldkasutatav app Eestis milleks on Smart-ID. Antud app on loodud pidades silmas mitmeid kasutatavuse jaoks vajalikke tunnuseid. Smart-ID paistab silma nii õpitavuse, tõhususe, meeldejäävuse kui ka rahulolu kategoorias. App on kergelt õpitav ja paigaldatav vastavat kasutusjuhendit järgides. Olen kasutanud seda ise ja soovitanud seda ka mitmetele teistele kes hakkasid seda igapäevaselt kasutama. Smart-ID on ka tõhus, sest peale seda kui Smart-ID sai üldtunnustuse ja ta kasutus võrdsustati digiallkirjaga mida eelnevalt sai anda kasutades ID kaarti või mobiil-ID. See loob olukorra kus on õimalik kasutada dokumentide allkirjastamiseks ühte ja head lahendust. Smart-ID pälvis ka 2017. aastal teise koha võistlusel "Disainiauhinnad 2017" oma suurepärase kasutajasõbralikkusega.


Raske kasutatavus

Raskemini kasutatavana tooks välja tarkvara LibreOffice. LibreOffice-i eeliseks on kindlasti tema vabavaralisus, kuid kui võrrelda Microsoft Office tarkvaraga on kasutajamugavus hoopis erinev. Samas tuleb ilmselt ka tunnistada, et kui oled juba harjunud ja selgeks saanud LibreOffice-i programmid ja võimalused on nende kasutamine ka teatud määral mugavam. Nende õppimine ja neile üleminek pole aga lihtne ja seetõttu ise neid väldin.

Kokkuvõttes on veebis võimalik saada erinevaid kogemusi. Sama kehtib ka tarkvara puhul. Alati tuleb meeles pidada, et iga uue asja õppimine võtab aega ja lihtsam on hoida eelnevalt õpitud kogemusi omavahel sarnastes keskkondades. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eri - Rühmatöö "Litsentsimise kitsaskohtade juhtumipõhine uurimine" arvustus

Nädal 5 - Tea kus sa oled

8. Nädal - Tänane IT proff